Nem tehetsz róla, tehetsz ellene

2014. november 23. 15:57 - mero.vera

szorharisnya.jpgVannak ügyek, amik mentén el lehet indulni közösen, mert vannak alapvető emberi sztenderdek, amikhez nem kell feltenni se a piros, se a narancs, se a zöld, se semmilyen szemüveget. Ha egy nőt megerőszakolnak, nem az ő hibája. Mert nem az és kész

Az egyik legveszélyesebb üzenet, ami az utóbbi időkben felkavarta a közhangulatot, a rendőrség kisfilmsorozata, amiben a kihívóan öltözött, becsípett csajt elkapja a kapucnis alak. “Tehetsz róla, tehetsz ellene”. Nem mennék bele annak az elemzésébe, hogy ez mekkora baromság és micsoda veszélyt jelent a közmorálra. Vagy, hogy külön problémás, hogy az üzenet egyik fele még meg is áll; rohadtul vigyázzatok egymásra. Tény, hogy a rendőrség ezzel kvázi azt ígéri, ha nem iszol és nem öltözöl ledéren, nem erőszakolnak meg, ami nettó hazugság. Ezen nem segít az sem, ha a rendőrség lábszőrharisnyát, vagy akár könnygáztampont kezd osztani az iskolákban.

A látszat ellenére, nagyon is alapos tudásunk van ezekről a dolgokról, van TASZ, vannak feministák, genderkutatók, felkészült szociológusok, kriminalisztikai szakértők. Megvan a gárda, egymást talán nem ismerő, de, a közös (szak)tudás univerzális nyelvét beszélő emberek. A különböző szemléletű tudósok és kutatók egymás természetes fékei és ellensúlyai, mert a tudomány már csak így működik. (És így fejlődik.) Az érthetetlen éppen az, hogy nagyon úgy tűnik, a rendőrség egyetlen ilyen szakértővel sem konzultált. Felmerül a kérdés persze, hogy akkor minek is képezzük ezeket a szakembereket, de a lényeg, hogy ezt semmiképp sem szabad annyiban hagyni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rakodopart.blog.hu/api/trackback/id/tr596926033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása