Internetes extraprofit

2014. november 01. 14:39 - mérő lászló

Faraday kalicka.jpgOrbán Viktor az internetet továbbra is valamiféle formában megadóztatandónak érzi, mert „kíváncsi arra, hogy az interneten keletkező hatalmas extra profit hova lesz, és nem lehetne-e annak egy részét itt tartani Magyarországon.” Nos, elárulom neki: fantomra vadászik. Jelenleg nem az interneten keletkezik extraprofit, hanem az internetből, máshol. És ennek nagy része akaratlanul is, óhatatlanul Magyarországon marad.

A mai internet legnagyobb problémája mindenütt a világon, hogy egyelőre nem találja, hogyan tudja megfizettetni a tartalomszolgáltatást a tartalom lelkes fogyasztóival. Az internet ugyanis egy tévedésnek köszönheti azt, hogy életünk meghatározó, nélkülözhetetlen része lett. A reklámbevétel nem fedezi és a jövőben sem fogja fedezni a tartalomszolgáltatás összes költségét, és különben is, nálunk az már meg van adóztatva.

Az internetes tartalomszolgáltatás egyelőre ott tart, mint amikor Michael Faraday, az elektromágneses indukció és az elektrolízis felfedezője így válaszolt a laborjába látogató politikusnak, aki azt kérdezte tőle, hogy mindezek a kísérletek vajon mire jók: „Talán valamikor majd ezt is meg lehet adóztatni”.

Az extraprofit, ami már most is az internetből származik nem pénzügyi természetű, hanem szellemi: a tudástőke növekedéséből adódik. Magyarországon keletkező szeletének nagy része ezért automatikusan Magyarországon marad, hacsak ilyesfajta bután mohó adókkal el nem üldözzük az országból azokat, akinél ez az extraprofit keletkezik.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rakodopart.blog.hu/api/trackback/id/tr766851829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása