„a homoszexualitás vádjával"

2015. október 31. 23:58 - mero.vera

dino.jpg„A lényeg, hogy elsőfokon meggyógyult.” „Ja hogy az aranyérkenőcs mire nem jó…” - az internet népe az összes elképzelhető felületet ilyen és ezekhez hasonló kommentekkel árasztotta el a Kocsis Máté javára hozott elsőfokú bírósági ítélet kapcsán. Van baj.

Kezdjük ott, hogy az elsőfokon elmarasztalt - homoszexualitását  jó évtizede nyíltan vállaló - volt politikust, Ungár Klárát valóban van miért elmarasztalni. Talán, ha engem nevez nyílt színen melegnek, (vagy heterónak, pán-, vagy aszexuálisnak, tökmindegy) én nem a jó hírnév megsértéséért pereltem volna, hanem a magánélethez fűződő jogom megsértése miatt, de mindenképpen megfordult volna a fejemben, hogy a miheztartás végett bepereljem. Mert előbújni, vagy bármilyen formában - főleg elsőként - nyilatkozni valakinek a szexuális orientációjáról, nos, az annyira a valakinek a privilégiuma, amennyire csak lehet.

Kocsis Mátét ezer fronton ki lehet kezdeni, indulva a szenvedélybetegek és hajléktalanok kriminalizálásától, folytatva az LMBTQ honfitársaink módszeres sértegetésével. Lehet rá neheztelni a hazánkba érkező a menedékkérőkkel kapcsolatos megnyilvánulásaiért, vagy a VIII. kerületi kilakoltatásokért. Egyet nem lehet: a szexualitását piszkálni. Hogy mit mond a nem heteroszexuális emberekről, mint politikus és hogyan érez magánemberként, két külön dolog, ha valaki, Ungár Klára ezt igazán tudhatná. Felteszem, tudja is, ahogy azzal is tisztában van, miféle etikai kódexet sértett meg, amikor az ettől nyilvánvalóan irtózó, homofóbiával méltán vádolható Kocsist valamiféle bennfentes tudást sejtetve nyilvánosan melegnek nevezte.

Ungár huszárosan odacsapott Kocsisnak, épp csak abba nem gondolt bele, hogy ezzel az összes meleg embert - és a velük szolidarítókat - bántja meg. A melegség nem lehet vád, a mai Magyarország végtelenül heteronormatív társadalmában mégis annak számít és ennek bizonyára Ungár is tudatában van, hiszen, mint az Indexnek elmondta, szerinte „leszbikusságának is köze volt ahhoz, hogy nem választották be a párt ügyvivői közé: „A párt belső ellenzékéhez tartoztam, de azt gondolom, a coming outomnak is köze lehetett a döntéshez.” Szintén ezért nem javasolták államtitkárnak 2002-ben, vélte, és hasonló okokra vezette vissza, hogy kiesett az államtitkári jelöltek közül 2007-ben is.”

Egy civilizált világban nem lehet a szexuális preferenciáival ,,vádolni” valakit, eleve nem is számít vádnak az ilyesmi, sőt, jóformán egy vállrándítást sem érdemel. Hogy Magyarországon nem így van, azt immár Ungár Klárának is köszönhetjük. Ugyanannak az Ungár Klárának, aki 2001 augusztusában, Ki járhat emelt fővel címmel az Élet és Irodalomban publikált nyílt levelében előbb utal saját másságára, majd azt kéri számon Dávid Ibolyán, hogy ,,De hol van az alázat, az önkorlátozás, a benned rejlõ demokrata?”. Horn Gábor annakidején Ungár előbújása kapcsán azt mondta, ,,Én szeretnék egy olyan országban élni, ahol az ilyen megnyilatkozásoknak nincsen következménye". Ez így nem fog menni.

Pár évtizede jellemző gyakorlat volt valakit a melegségével zsarolni. Ungár ezt a gyakorlatot alkalmazta abban a bizonyos bejegyzésében, amiben Kocsis Mátét és Szájer Józsefet melegnek titulálta. Erre nem mentség az, ha az ember maga is meleg és nem segít az sem, ha valóban bizonyítékokkal áll elő a későbbiekben, ezzel ugyanis csak fokozná az aljasságot. Ha valaki, aki ráadásul közszereplő, aljasságokat beszél, annak bizony - szerencsés esetben - ára van. Esetünkben kétmillió forint, elsőfokon.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rakodopart.blog.hu/api/trackback/id/tr828040298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása