Mi nő ki a Fidesz romjaiból?

2014. december 22. 07:00 - mérő lászló

husevo_noveny.jpgAz MSzP romjaiból ez a mai Fidesz nőtt ki. Nagyon korhadt romokon nagyon életerős növények tudnak tenyészni. Ehhez képest a Fidesz meglepően rövid idő alatt hasonlóan korhadt romokat hagy maga után, mint az MSzP. Nagy az esélye, hogy ezekből a romokból ismét valami hasonló vegetáció nő ki. De talán kinőhet valami olyasmi is, mint a korai Fidesz, és alakulhat a későbbi pályája másképp.

Szinte mindenkinek van olyan emléke a korai Fideszről, ami megmelengeti a szívét; azoknak is, akik sohasem szavaztak rá. Nekem például a Roxette-dal, a csókolózós plakát, vagy amikor 1990-ben a Parlamentben mindegyik képviselő asztalára tettek egy narancsot, pártállástól függetlenül.

A Fidesz története Magafia Majmász történetére emlékeztet Stanislaw Lem Kiberiádájából (Murányi Beatrix zseniális fordításában). Magafia Majmász apja a Véletlen, anyja az Entrópia, a történet pedig öntudatra ébredéséről és elenyészéséről szól. Politika egy csipetnyi sincs benne, a sztori mégis kísértetiesen hasonló.

A Fidesz alapító atyáinak nem voltak mesterei, legalábbis a politikacsinálásban nem, mivel ilyen gyakorlatot akkoriban csakis az egyetlen pártban lehetett szerezni, és olyan embert eleve nem fogadtak el mesterül. Nem volt kitől ellesniük azokat a viselkedésmódokat, amelyek egy régóta konszolidálódott politikai közösségben nevelkedett ember számára természetesek. Pedig kaptak rá esélyt, Orbán Viktor például 1989-ben Soros-ösztöndíjjal tanulhatott Oxfordban, de a történelem úgy hozta, hogy nem nagyon használták ki ezeket az esélyeket. A korai Fideszben benne volt egy Magyarországon újfajta politikai kultúra kialakításának lehetősége, de a győzelemhez elegendő volt azokat a viselkedésmódokat érvényesíteniük, amelyeket még az előző rendszerből hoztak magukkal.

Ha azok a fiatalok, akik napjaink tüntetésein próbálgatják az oroszlánkörmeiket létrehozzák a korai Fidesznek valamiféle mai megfelelőjét, immár találhatnak maguknak igazi politikus mestereket. Nem mindenki ment végig a Fidesszel azon az úton, amely a mai helyzethez vezetett, vannak néhányan, akik pontosan értik, mi csúszott félre fiatalkoruk lelkes igyekezetében. Ha az új generáció közülük választ valakit mesterének és akár első miniszterelnök-jelöltjének is, akkor talán elkerülheti azt, hogy hasonló romokon felnőve hasonlóvá váljon a mai Fideszhez. Persze mindenki maga felelős azért, hogy kit választ mesteréül, mint ahogy azért is, ha úgy dönt, hogy megmarad Magafia Majmásznak.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rakodopart.blog.hu/api/trackback/id/tr27000427

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Cionista szórólap gúnyolódik Jézus születésén 2014.12.22. 15:47:52

A muszlimok elvágnák a torkát annak, aki vallásalapító prófétájuk, és annak édesanyja kárára eresztene meg egy hasonló poént. A zsidók meg két hétig hörögnének kártérítésért, ha velük szórakozna hasonló stílusban egy magyar valamelyik vallási ünnepük e...

Trackback: Tudtad, hogy Goodfriend egy frissen kirobbantott polgárháborúból érkezett Budapestre? 2014.12.22. 15:46:01

Más országból már rég kizavarták volna ezt az idegen belügyekbe avatkozó felforgató ügynököt, aki korábbi állomáshelyén, Szíriában is részt vehetett a százezrek halálát követelő "Arab tavasz" nevű vérengzés kiprovokálásában. Mi is megtehetnénk, amit a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása