Összenőtt ellentétek II.

2014. október 29. 07:00 - mero.csaba

Internet és propaganda

duty_calls.pngJó volna, ha a különböző világnézetű emberek együtt tudnának dolgozni. De ennek alapvető feltétele, hogy az általuk tapasztalt valóságban legalább minimális átfedések legyenek. Szörényinek és Bródynak könnyű volt. Egy tévé volt, és biztosak lehettek benne, hogy hazudik. Ez megadta a közös valóságot. Ma viszont egymást kizáró elszigetelt valóságok léteznek párhuzamosan egymás mellett.

Mindenkinek van olyan ismerőse a Facebookon, akitől folyamatosan elborzad, hogy miket oszt meg, milyen valóságban él. Pedig olyan rendes gyerek volt, erre most a kurucinfót tolja ezerrel. Vagy a Chemtrailt. Vagy a huszadik Gyurcsány/Orbán fika-mémet. (Tisztázzuk, közelről sem gondolom ezeket a dolgokat ugyanolyan súlyosnak. Csak a bezárkózott valóságokra hozom fel példaként.)

Paradox módon az internet terjedése nem az információ felszabadítását, hanem elértéktelenedését hozta magával. Kit érdekel az, aminek bármikor utánanézhet? A nagy kényelem ellustít, az információkat becsomagolva, értékeléssel együtt fogyasztjuk. És nagy arroganciánkban úgy véljük, hogy - mivel szabadon válogathatunk a hírek között - így okos ember lévén nyilván az igazságot választjuk. Nem keressük, választjuk.

Vegyünk egy semleges témát. Ukrajna. Magyarország azon fele, amelyik a HírTV-ből, a Magyar Nemzetből vagy az MTV-ből tájékozódik, egy az egyben a Russia Today értékeléseit szajkózza, az index kultúrkör pedig a CNN-ét. Az egyik úgy látja, hogy Brüsszel az új Moszkva, ellenben Putyin, na az egy szép szál legény a gáton, milyen jó volna, ha ránk is vigyázna. A másik Hitler-bajszos Putyin képeket posztol a Facebookon. Vannak orosz csapatok Ukrajnában? Már az alapvető tényekben sem tudunk egyetérteni. A logikai ellentmondások, érvelési hibák senkit sem zavarnak, a propaganda leszoktatott róla. Az alapvető forráskritikát sehol nem tanítják. 

Két teljesen profin megformált valóság áll szemben egymással. Ha teljesen korrektül végiggondolom, akkor nem tudok mivel érvelni az én világom igazsága mellett. Azaz, egy gyenge érvem csak van. Az én hírforrásaim néha tévednek. Mégsem voltak atomfegyverek Irakban. Az én hírforrásaim a nyugati világ számára kínos ügyek felderítésében és napirenden tartásában fontos szerepet játszottak. Guantanamoról, a Wikileaks-ről, az NSA lehallgatási botrányról  a CNN és a BBC a vezető hírek között számolt be. A Russia Today soha nem szól arról, hogy Oroszország (vagy a Szovjetunió) valaha bármit rosszul csinált.

Talán nem is olyan gyenge érv ez. Ha valaminek mindig igaza van, az jó eséllyel propaganda. Ha valami tökéletes, az valószínűleg propaganda. Ha nincs egyrészt-másrészt, minden egyszerű, akkor az propaganda. 

Tévedni emberi dolog. Gyanús, aki sose téved. Próbáljuk meg ezt alapelvként használni közös valóságunk megteremtéséhez!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rakodopart.blog.hu/api/trackback/id/tr406838321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása