Érv a halálbüntetés ellen

2015. április 29. 12:21 - mero.csaba

Jó, akkor beszéljünk a halálbüntetésről, mintha nem volna jobb dolgunkSenki sem tudja, hogy 50 év múlva milyen világban fogunk élni, ahogy azt is folyamatosan elfelejtjük, hogy 50 évvel ezelőtt milyen világban éltünk.

A halálbüntetés tilalma azt jelenti, hogy az állam semmilyen körülmények között nem ölheti meg a polgárait legálisan. Ennyi, nem több. Nem tudjuk, hogy az állam mire használná fel ezt a jogosítványát, ha lenne. Nem holnap, talán nem is a mi életünkben.

A mai magyar állam valószínűleg nem élne vissza ezzel a jogosítvánnyal. De nem sejthetjük, hogy milyen lesz a magyar állam akár csak 10 év múlva, a világ gyorsan változik. A halálbüntetés tilalma biztosíték arra, hogy akármi történik, az állam egy dolgot nem tehet: semmilyen okból nem ölheti meg törvényesen a polgárait. Szerintem egy hatalmas történelmi vívmány, ha egy államot erre rákényszerítenek a polgárai, és Magyarország eddigi történelmét tekintve nem szívesen adnám vissza ezt a jogot a magyar államnak.

Az 1848-as és az 1956-os halálos ítéletek az akkori jogrend szerint formailag nagyjából rendben voltak, viszont a halálbüntetés tilalma mellett nem történhettek volna meg. Annak az évi pár embernek az eltartása bőven megéri ezt a biztosítékot. Tanuljunk már a történelemből!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rakodopart.blog.hu/api/trackback/id/tr337409008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása