Közmunka és egyetem

2015. március 18. 17:15 - mero.csaba

Évekkel ezelőtt egy szociológia előadáson hallottam, hogy a jóléti társadalmakban a tömeges felsőoktatás funkcionálisan a munkanélküliség elrejtéséről szól. Akkor erősen taszított ez az állítás, de egyre inkább attól tartok, hogy ez így van, és ebben az értelemben a felsőoktatás és a közmunka hasonló kérdések.

Most programozóként dolgozok, és úgy becslem, hogy kábé három havi munkám munkanélkülivé tesz egy irodai segédmunkást. És én csak egy gyenge-közepes programozó vagyok. Az a pár ezer fejlesztő, aki az önvezető autón dolgozik a Googlenél, tízéves távon több tízmillió munkahely létjogosultságát teszi kérdésessé. Azaz nagyságrendileg minden nap fejenként egy sofőrt munkanélkülivé tesznek. És ha úgy gondolja valaki, hogy a technikai fejlődés majd új, jobb és érdekesebb munkahelyeket hoz létre a munkanélkülivé váló kamionsofőrök  és taxisok számára, annak ajánlom ezt a kis videót 3:30- tól 4:40-ig.

"Nincs olyan közgazdasági szabály, hogy a jobb technológia több és jobb munkahelyet hoz létre lovak számára. Még kimondani is butaság. Viszont ha az előző mondatban kicseréljük a lovakat emberekre, akkor hirtelen rengetegen hinni kezdenek benne."

A videó állítása nagyon erős. Egy olyan ipari forradalom kezdetén vagyunk, ami a munkaerő túlnyomó többségét feleslegessé fogja tenni. Tegyük fel egy pillanatra, hogy a videó nem téved, és a 21. század elején az ember sorsa ugyanaz, mint a 20. század elején volt a lovaknak.

Sok forgatókönyvet el tudok képzelni, imádom a disztópiás filmeket. Természetesen reális lehetőség, hogy az emberi populáció valahogy beáll egy optimális szintre. Ez a bolygó szempontjából persze nagyon hasznos volna, de a valahogy szó eléggé zavar ebben a lehetőségben. A kiterjesztett, sokáig tartó, oktatás például egy sokkal elegánsabb módszer volna a válság kezelésére. Ugyanúgy, ahogy a feltétel nélküli alapjövedelem (FNA) is. De a magyar kormány közmunka programja is ebbe az irányba mutat: munkát ad egyébként alkalmazhatatlan embereknek.

A lényeg ugyanaz, a válságra fel kell készülni, jó eséllyel az egész társadalmat újra kell gondolni, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát. A többi ízlés kérdése, például nekem jövőképként szimpatikusabb a sok "túlképzett, felesleges, ingyenélő, lézengő" művész, bölcsész, szociológus, mint a dombokat oda- majd visszalapátoló közmunkások. Másoknak meg talán célként reálisabb a sok felesleges munkát végző, alulképzett közmunkás, mint a rengeteg FNA-n élő, szuperképzett munkanélküli. Nem tudom.

Az viszont nem kérdés, hogy ma Magyarországon melyik jövőt építjük.

Tehát, akkor feltevés vége. Jöhetnek az érvelési hibák a videóban, én nem találtam, pedig esküszöm, nagyon szerettem volna. Az alap ellenérvem az lett volna, hogy azért végül az ember alakítja az eseményeket, a lovak meg mégis csak lovak. De erre jött az, hogy egy titkárnőnek kábé ugyanannyi hatása van az őt munkanélkülivé tevő Google Calendar fejlesztésére, mint egy igáslónak volt Henry Fordra.

komment
Címkék: egyetem közmunka

A bejegyzés trackback címe:

https://rakodopart.blog.hu/api/trackback/id/tr297278589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása