Az értelem fenyegetése

2015. március 13. 16:14 - mero.vera

magyar_termek.jpgKépzeljünk el egy olyan országot, ahol nem minden bokorban a demokrácia lebontásával fenyegető árnyakat látunk, hanem joggal feltételezett racionalitást. Egy ilyen országban nem tűnik elsőre hülyeségnek a kommunikáció és a nemzetközi kapcsolatok alapszakok megszüntetése, ahogy a könyvtárinformatikai mesterszak sem mindenáron megtartandó képzés.

Ugyanis a kommunikáció és a nemzetközi kapcsolatok klasszikusan mesterszinten nyernek értelmet, a belépő szintű tudás számtalan más szakon elsajátítható, bölcsész- és társadalomtudományi karokon egyaránt. Mondom ezt úgy, hogy egy rendkívül jó minőségű képzésben szerzett (vizuális) kommunikáció diploma birtokosa vagyok és ez a diploma segített hozzá egy elit művészeti egyetem mesterképzéséhez, tehát én pont nem jártam volna jól, ha nincs kommunikáció alapszak, vizuális kommunikáció szakiránnyal. Ettől függetlenül nem kérdés, hogy a kommunikációtudományt mesterszinten lehet igazán kamatoztatni, az alapszintű diploma nem sokat ér, a tudásanyag viszont máshol is megszerezhető. Ugyanígy, a könyvtárinformatikus szak nem biztos, hogy egy mesterképzés elmélyültségét igényli, egyszerűen azért, mert az ezzel a diplomával végzettek várhatóan nem mesterszintű tudást igénylő feladatokat fognak ellátni.

De ebben az országban élünk, nem az elképzeltben, így hiába lenne értelmes magyarázat a fenti szakok megszüntetésére, helyette Nemzeti Közszolgálati Egyetem van, ahol azért a kommunikáció BA várhatóan elérhető lesz. Egy normális országban persze erre is létezhetne magyarázat, az asszisztensi munkára jogosítványt adó képzést egy helyen letudjuk, akit a dolog elmélyültebben érdekel, az a kompatibilis tudásanyagot biztosító számos alapszak egyikének elvégzése után menjen mesterképzésre. Mindez a bolognai rendszerben értelmezhető megközelítés. De nem.

Azért nem, mert ha ma, itt, ebben az országban egy olyan intézmény formál kizárólagos jogot az oktatás bizonyos területeire, amit úgy hívnak, hogy Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az egyféleképpen asszociáltat: a kormány újabb lépéseket tesz a demokrácia megnyirbálására, hiszen a kommunikáció és nemzetközi kapcsolatok képzések - és egyáltalán az oktatás - szabadsága elemi feltétele a tudatos magyar - és európai állampolgári létnek.

Ettől még simán lehet, hogy ez is csak egy olyan dolog, mint a pedagógusoknak a kötelező óravázlat: a műfaj hasznos, egy jó óravázlattal a hátunk mögött mind klasszisokkal jobb órát tartunk, ráadásul egy jó óravázlat évekkel később is hasznos segítség, sőt, a pedagógusok cserélhetnek is egymás közt így ötleteket, milyen szuper lenne erre egy tematikus weblap. Azonban a rendszerbe úgy sikerült bevezetni ezt a kötelezettséget, hogy a legtöbben utólag, a leadás előtti hétvégét rászánva szenvedik össze az óravázlatokat. Vagyis valami, ami lehetne értelmes, nem más, mint szopatás, felesleges népbaszogatás, Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rakodopart.blog.hu/api/trackback/id/tr597263319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása